Коя е най-често срещаната тема в блоговете за дом, интериор и хармоничен начин на живот през пролетта и лятото? Темата за почистването на дома и отърваването от ненужните вещи. Ние самите сме я засягали доста и по различни поводи. Не всеки от екипа ни е почитател на минимализма, но всички сме на мнение, че затрупването с вещи само влошава атсмоферата на дома. По-малко, по-качествени, функционални и красиви вещи винаги са за предпочитане.

Вероятно знаеш и най-често споделяния начин за разчистване – изхвърли всичко, което не си ползвал през последната година. Истината е, че той невинаги работи, затова ти предлагаме още едно оръжие срещу задръстването на дома с вещи – 5 жестоки въпроса.

1. Използвах ли тази вещ, обличах ли тази дреха през последната 1 година?

Дори отговорът на въпроса да е „да“, това не значи, че ще продължиш да я използваш. Продължи да задаваш следващите въпроси и се постарай да си максимално честен, когато отговаряш.

Ако отговорът е „не“, но ти се струва, че не можеш да се разделиш със скъпоценното притежание – продължи да задаваш въпросите и ще си изясниш положението.

2. Ще използвам ли тази вещ, ще обличам ли тази дреха през следващата година?

Отговор „може би“ не върши работа. Не изхвърляме по-голямата част от дрехите и вещите, които не ползваме, защото мислим, че може и да потрябват. Може наистина, въпросът е кога. Има ли смисъл да пазиш нещо, защото след 10 – 11 години може да ти влезе в употреба? Нито се знае ще остане ли здраво дотогава, нито е ясно дали няма да е прекалено старомодно на вид, нито дали изобщо ще се сетиш, че го имаш, за да го ползваш.

Постарай се да си дадеш конкретен отговор на въпроса – къде и как можеш да ползваш съответната вещ или дреха. Ако не успееш, отърви се от нея.

3. Ако сега видя тази вещ или дреха, бих ли я купил отново?

Някои импулсни покупки се оказват право в целта, за други съжаляваме малко след като се приберем с тях у дома. Как стои въпросът с това, което се чудиш дали да изхвърлиш в момента? Харесва ли ти? Пасва ли на интериора? Използваш ли го достатъчно често? Харесва ли ти толкова, че да си го купиш отново?

4. Ще занесеш ли тази вещ на поправка, ако е счупена? И струва ли си да го направиш?

Има случаи, в които е по-евтино да си купиш същия продукт отново, вместо да го носиш на поправка. По-важното обаче е, че в някои случаи просто те мързи да отидеш и да занесеш нещото на ремонт и го отлагаш с месеци, понякога и с години. Затова помисли и си признай честно – ако тази вещ е счупена, ще я занесеш ли на поправка веднага? Не? И на горните въпроси си отговорил с „не“? Значи спокойно можеш да се отървеш от нея.

5. Ще взема ли тази вещ с мен, ако се наложи да се местя в нов дом?

Опаковането и разопаковането на вещи при преместване е най-бързият начин да се отървеш от почти всичко ненужно. Но няма как да се местиш всяка пролет и всяка есен, само за да не трупаш излишни вещи. Затова си представи, че ти се налага да увиеш поредния предмет, който не си ползвал в близките година-две в хартия и да му намериш място в поредния кашон. Ще го направиш ли? Искаш ли да отделиш време и усилия да пренесеш този предмет в новия си дом?

Дори само едно „да“ може да те накара да запазиш съответната вещ или дреха за още един-два сезона. После отново ще се подложиш на разпит по отношение на нея. Но ако отговорът на всички въпроси е „не“, няма какво да се чудиш. Слагай в купчината за изнасяне и продължавай нататък с разчистването.