Какви чинии предпочиташ – цветни или бели? Според някои хора белите чинии са скучни. Според други – цветните са твърде претенциозни или са подходящи за студентски квартири. Може би ти си на различно мнение. Във всеки случай, ако ти предстои да избираш сервиз за дома си, прегледай днешната статия. Ще научиш интересни неща за цветните чинии и ще получиш вдъхновение за експерименти с белите. Така ще ти е по-лесно да вземеш информирано решение какво да купиш.

Цветни чинии

Те определено създават настроение – и на масата, когато сервираш в тях обяда и вечерята, и в самата кухня, когато са измити и подредени на открити рафтове.

комбиниран сервиз

Комбиниран сервиз

Според някои изследвания цветовете на чиниите оказват влияние върху хранителните навици. Смята се, че червеното, оранжевото и жълтото стимулират апетита. На хора, които се опитват да отслабнат, се препоръчва да ядат в сини чинии.

Съществуват и схеми, по които можеш да определиш за коя храна какъв цвят чинии са подходящи.

сервиз за кафе и хранене

Сервиз за кафе и хранене

Ако не ти се задълбава чак толкова, но харесваш цветни чинии, съветваме те да избереш комплект, който пасва на цветовата схема на интериора в кухнята. 

Не обичаш сервизи или в момента предпочиташ да купуваш необходимите ти съдове поетапно? Тогава можеш да подбираш чинии и купички в различни цветове, така че да можеш да ги комбинираш по няколко различни начина.

Ние сме „за“ цветните чинии. Дават поле за експерименти с подреждането на масата.

Бели чинии

Белите чинии са класика. Причината да се използват по-често и почти навсякъде не е в липсата на въображение на домакини и ресторантьори – просто бялото не отвлича вниманието от храната. Напротив, сервирана в бели чинии тя изпъква и става по-привлекателна.

Сервиз от фин бял порцелан

Сервиз от фин бял порцелан

Освен това белите сервизи са универсални, можеш да подредиш с тях маса за всякакъв повод – от тържествена вечеря, през неангажиращ обяд с приятели, до пикник на терасата или в градината. Просто трябва да подбереш умело покривката, салфетките и аксесоарите.

Сервиз от фин бял порцелан

Сервиз от фин бял порцелан

Това е другото голямо предимство на белите сервизи – можеш да ги комбинираш с всякакви покривки, украси и декорации. И те всеки път ще стоят свежо и различно. Което значи, че ако нямаш много място у дома или не можеш да си позволиш няколко сервиза, които да ползваш по различни поводи, най-добре е да се спреш на бял сервиз.

Сервиз за хранене и кафе

Сервиз за хранене и кафе

Пробвай да подредиш масата за семеен съботен обяд като ползваш: оранжева покривка, дървена купа, пръстени за салфетки, направени от есенни листа, малко кестени за декорации и бели чинии. След това покани половинката на романтична вечеря и сложи бяла покривка, сребристи пръстени за салфетки, два сребристи свещника, ваза със свежи цветя и същите бели чинии. Сигурни сме, че и в двата случая ще се получи разкошна маса със специална атмосфера.


Последно – бели или цветни чинии да си купя

комбиниран сервиз

Комбиниран сервиз

Ние бихме те посъветвали следното – купи си класически сервиз с бели чинии и няколко цветни чинии и купички. Така ще имаш възможност за безброй комбинации. А и винаги, когато решиш, можеш да добавиш цветен сервиз или сервиз с по-авангарден дизайн към притежанията си.