Полиестерна дамаска

Диваните, фотьойлите, табуретките и столовете с тапицирани седалки в трапезарията ще са по-приятни за ползване и ще ти служат по-дълго, ако се грижиш добре за тях. Задачата не е сложна, но изисква постоянство, като се има предвид, че правиш почти всичко на дивана или в любимото си кресло – хапваш, пиеш кафе, вино или бира, играеш с децата, работиш, гушкаш кучето, занимаваш се с хобито си или се излежаваш. Всички тези дейности оставят следи по меката мебел и ако не се погрижиш да ги заличиш веднага, скоро ще трябва да си купуваш нова.

Затова в две поредни статии ще ти разкажем как да се грижиш за меката мебел според вида на тапицерията.

триместен диван

Триместен диван


Полиестерна дамаска

Изработва се от изкуствени влакна и е особено предпочитана от семейства с малки деца заради своята издръжливост и лесна поддръжка. Има много разновидности. На етикета на избраната от теб мека мебел може да пише, че тапицерията е от микрофибър, изкуствен велур, изкуствен сатен.

Полиестерната дамаска запазва цвета си дълго време. Устойчива е – може да седиш на дивана и креслата денонощно, децата да скачат по тях, котката да спи на подлакътниците, но дамаската пак няма да изглежда провиснала.

Единственият ѝ недостатък е, че е леснозапалима. Не слагай дивани и фотьойли с полиестерна дамаска близо до камина или печка. Дръж надалеч цигарите и пепелника.

ъглова гарнитура

Ъглова гарнитура


Колко често да почиствам дамаската от изкуствени влакна

  • Веднъж дневно ползвай четка, за да събираш космите на домашния любимец.
  • Веднъж седмично прахосмучи целия диван и фотьойлите. Включително и зад възглавниците и между седалката и облегалката.
  • На всеки шест, максимум дванадесет месеца, почиствай дамаската с препарат за чистене на изкуствени материи, лимон/оцет и вода или течен сапун и вода, смесени добре и изсипани в шише с пулверизатор. Преди това разбира се погледни етикета. Ако има указания за почистване от производителя, спазвай ги.

функционален диван

Функционален диван


Как да почиствам петна

  1. Реагирай бързо, докато разлятата субстанция не е попила в дамаската.
  2. Попий разлятото със суха кърпа и с потупващи движения.
  3. Направи си почистваща смес в зависимост от вида на петното. Търкай с леки, кръгови движения от центъра към периферията на петното.

Ако домашният ти любимец се е изпишкал върху дивана, наложи петното със смес от сода за хляб и бял оцет. Остави го така поне час. След това махни содата и изтрий отново със суха кърпа.

фотьойл

Фотьойл

Ако хлапето е разляло сок или мляко, попий течността, напръскай със смес от вода и сапун, после с чиста вода и с вода и малко бял оцет и изтрий със суха кърпа.

За мазни петна, използвай смес от сапун и топла вода. За мастило и флумастри – суха кърпа и медицински спирт. 

Грижите за полиестерната дамаска не са големи. Достатъчно е да реагираш бързо при разливане и петна и да я почистваш регулярно от косми и прах.

Върни се отново в блога в понеделник, за да прочетеш как да поддържаш в добро състояние мека мебел от естествена и изкуствена кожа.