Естествена и изкуствена кожа


Кожената мека мебел е радост за окото. Тя е стилна, красива, с уникално излъчване, внася топлина и уют в дома. Особено диваните и фотьойлите от естествена кожа. Те обаче изискват специални грижи, за да запазят по-дълго добрия си външен вид.

От днешната статия ще научиш как да поддържаш меката мебел от естествена и изкуствена кожа в перфектно състояние.

двуместен диван

Двуместен диван по поръчка


Естествена кожа

Много е важно да знаеш дали твоите мебели са тапицирани с анилинова кожа или с кожа, която има защитно пигментно покритие.

Анилинова кожа


Тя абсорбира течностите, при това доста бързо и почистването ѝ е деликатно.
Някои производители препоръчват да я избърсваш само с мека четка и със суха, чиста кърпа.
Според други, първо трябва да обереш праха с кърпа, леко навлажнена с дестилирана вода, а след това да минеш с препарат за почистване на анилинова кожа под формата на пяна и четка.

Ако нямаш изрични инструкции от производителя на твоята мека мебел, и решиш да ползваш препарат, първо го пробвай на малка, скрита част от кожата, за да видиш как ще реагира.

При разливане и петна, реагирай бързо като ги попиеш с чиста кърпа.

лежанка

Лежанка


Защитена кожа


Тя е по-устойчива на петна и по-издръжлива на износване. Препоръчва се да я прахосмучеш веднъж седмично. Веднъж месечно можеш да я минаваш с почистващ препарат за кожа. При разливане и петна ползвай чиста кърпа, навлажнена с дестилирана вода. Ако петното е мазно, попий го само със суха кърпа. В случай, че положението е много тежко, потърси обезмаслител за кожа.

Препоръчително е да мажеш кожените мебели с балсам за кожа на всеки шест месеца, за да запазиш мекотата им.

Всяка естествена кожа се надрасква лесно, затова е добре да я пазиш от остри предмети и нокти на домашни любимци. Ако все пак забележиш малка драскотина, навлажни леко с дестилирана вода чиста кърпа и внимателно разтрий отгоре надрасканата повърхност.

фотьойл

Фотьойл


Изкуствена кожа

Има различни видове изкуствена кожа и ще е добре да разбереш какъв тип е твоята преди да почистваш дивана и фотойлите.


Полиуретанова кожа

1. Навлажни мека кърпа с топла вода и изтрий кожата с нея, за да обереш праха и мръсотията. Ако не е сериозно замърсена, е достатъчно да правиш това веднъж семично.

2. Направи си разтвор от мек, течен сапун и вода, навлажни с него чиста кърпа и изтрий кожата, ако е по-сериозно замърсена. После мини целия диван или фотоьойл още веднъж с кърпа, навлажнена само в чиста вода. Важно е по повърхността да не остава сапун.

3. Изтрий с мека, суха кърпа за финал.

бар стол

Бар стол


Винилова кожа

1. Обирай праха и космите от нея с прахосмукачка веднъж седмично.

2. Почиствай я с препарат за винилова кожа.

3. Използвай мека четка за по-упоритите петна.


Микросуед

1. Минавай го с прахосмукачка веднъж седмично, като обръщаш специално внимание на шевовете, където се събира повече мръсотия и се чисти по-трудно.

2. Почиствай с микрофибърна кърпа и с потупващи, попиващи движения разлетите течности. Микросуедът не е водоустойчив, затова трябва да реагираш бързо.

3. Ползвай специален препарат за микросуед за упоритите петна.


Имай предвид, че цветовете на изкуствената кожа избледняват бързо на слънчева светлина. Не е добре тя да пада директно върху меката мебел.

Препоръчваме ти да избираш внимателно с каква тапицерия да са диваните и фотьойлите в дома ти според това колко време можеш да отделиш за поддръжката ѝ и според начина ти на живот. Така ще си спестиш доста грижи.