Огледалото е онзи вълшебен елемент, който може да внесе в банята усещане за простор, да я направи по-светла, да преобрази традиционното ѝ, дори консервативно излъчване или да разчупи монотонния ѝ вид. Огледалото е и тази вещ с магическа сила, към която поглеждаш преди да се изправиш пред всички задачи за деня. Дали ще се справиш с тях, зависи до известна степен и от това какво вижаш в него.

Ето защо изборът му, както и мястото, на което го поставяш, и осветлението, което монтираш над или около него са особено важни. Надяваме се с днешната статия да ти помогнем да се спреш на подходящия за твоята баня модел.

огледало с етажерки

Огледало с етажерки

Разбери какъв размер огледало ти трябва

Размерът на огледалото се съобразява с две неща – функцията, която искаш да изпълнява и съотношението му с останалата част от интериора, и най-вече на шкафа с мивката. Обикновено огледалото стои именно над него.

led огледало

Led огледало

Изясни си първо какви искаш да са функциите на огледалото:

  • да се вижда цялото тяло;
  • да се вижда лицето и да може човек да се гримира на него;
  • да можеш да се огледаш/гримираш и да създава усещане за повече светлина/простор в стаята.


Колко широко трябва да е огледалото

Най-често хората избират огледало, което е широко колкото шкафа с мивката.
Ако този подход не ти харесва, или не намираш огледало със същата ширина, потърси модел, който е с ширина 70 до 80% от ширината на шкафа с мивката. Така е сигурно, че няма да изглежда твърде малко за нея.

огледало

Огледало


Колко високо трябва да е огледалото

Ако разделиш огледалото с мислена линия, поставена на височината на очите ти, отгоре и отдолу трябва да остават минимум по 30 см. 

Обикновено колкото по-високо е огледалото, толкова по-добре, особено ако искаш да създава усещане за повече пространство и светлина в помещението.


На каква височина от пода да го поставя

Това зависи от височината на хората, които ще ползват огледалото. Все пак, обикновено огледалото се монтира минимум 1,20 м от пода.

огледало

Огледало


Каква да е формата на огледалото

Тясното и дълго огледало кара банята да изглежда по-висока.

Хоризонталните огледала, монтирани от стена до стена, помагат за наличието на повече светлина в помещенията и са чудесни за малки бани.

огледало

Огледало Ocean

Две по-малки огледала са добър вариант, когато в банята са монтирани две мивки, или когато имаш дълъг плот с мивка, монтирана в единия му край.

Кръглите огледала смекчават усещането за студенина, което често лъха от банята с нейните твърди повърхности и мебели с прави ъгли. Подходящи са за окачване над мивки на пиедестал, които обикновено също са с обла форма.


Осветлението

Писали сме доста за планиране на осветлението в банята и за това как да избираш безопасни и подходящи за мокрото помещение осветителни тела. Затова сега ти напомняме само следното – най-добре е от двете страни на огледалото да има аплици, които осветяват достатъчно лицето, не хвърлят сянка върху него и ти позволяват да видиш как наистина изглеждаш, докато се гримираш.

За повече идеи и информация, прегледай статиите по темата в секция „Осветление“.

огледало

Огледало


Каква да е рамката

Огледалото, окачено без рамка, внася модерно излъчване в традиционната баня.

Огледало с нестандартна форма и рамка, може да се превърне в акцент в помещението.

В по-малки пространства можеш да монтираш огледало, което е на нивото на стенните плочки и е обградено от тях като от рамка. Ефектът е доста интересен.

Семпла дървена рамка подхожда на почти всяко пространство и внася необходимите топлина и уют в банята.

Разгледай моделите в секцията с огледала на „КОМО“ и избери подходящото за твоята баня.