Обръщате ли внимание на приборите, с които се храните? Ровите ли в чекмеджето, за да намерите любимата си вилица или лъжица? Ако ви предстои да купувате прибори за хранене за пръв път, подсещаме ви за няколко неща, които е добре да обмислите предварително.

Купете прибори, които пасват на начина ви на живот

Прибори за хранене с пластмасови цветни дръжки са идеални за младежи, които за първи път живеят извън дома и тепърва ще сменят квартири и ще пътуват. Те са леки, лесни за поддръжка, внасят весел акцент в кухнята. Обикновено се продава комплект от 6 вилици, 6 лъжици и 6 ножа. Евтини са и ако някой прибор изчезне при местенето от квартира в квартира, няма да е кой знае каква загуба.

Големите комплекти прибори за хранене – 60 части – обикновено се взимат за сватбен подарък. Добре е да са с по-класически, изчистен дизайн, защото се предполага, че семейството ще ги ползва години наред.

Ако за първи път ще живеете с някого на семейни начала, може да си вземете комплект прибори за хранене от 24 части с пластмасови дръжки в различни цветове или комплект от 30 части, от неръждаема стомана.

Избирайте дизайна, като се съобразите с няколко неща

Важно е дизайнът на приборите да ви харесва, но също толкова важно е да ви е удобно да се храните с тях. Изпровайте преди да купувате. Хванете ножа и вилицата в ръце, усетете ги. Не бива да са твърде тежки, нито твърде леки, не е добре да се пързалят в ръцете ви или да имат ръбчета, които ви убиват. Приборите с твърде заоблени дръжки трудно се подпират на чинията и лесно падат на покривката.

Препоръчително е да имате един комплект за специални случаи, той може да е с по-необичаен дизайн, и един за всеки ден – който да е с изчистени линии и по-скоро класически вид.

Видели сте в магазина прибори с релефни дръжки, инкрустрации или доста авангарден дизайн? Помислете пасват ли на стила на кухнята и трапезарията ви, ще се връзват ли с чиниите, в които сервирате, а също и дали бихте искали да ги ползвате и след 5 – 6 години.

Преценете искате ли да отделяте повече време за поддръжка на приборите

Приборите орнаменти и повече криволици в дизайна ще изискват по-голямо внимание при миенето, защото има опасност повече частички храна да се заклещват на труднодостъпни за гъбата места.

Ако смятате да ползвате миялна машина, обърнете внимание дали комплектът, който купувате трябва да се мие на ръка или може да се пуска в машината, обикновено това е написано на комплекта.
Ако няма изрично указания, вижте дали са 18/0 или 18/10. Тези цифри показват процентното съотношение на хром и никел. 18/0 значи 18% хром и 0% никел – тези прибори не са подходящи за съдомиялна.

Ако сте избрали прибори от неръждаема стомана и се чудите мат или гланц да е финишът, имайте предвид, че матовото покритие е по-капризно и изисква допълнително търкане и лъскане, за да изглежда добре. С гланцовото покритие ще се справите по-лесно.

Разгледайте повече прибори преди да се спрете окончателно на един модел. Пробвайте, помислете, не бързайте – важно е да ви харесват и да са удобни. Не правете компромиси с нито едно от двете неща, не забравяйте, че ще ползвате тези прибори всеки ден по няколко пъти.