Колкото по-студено става навън, толкова по-уютно и приятно трябва да е вътре. Само така ще избегнеш есенната, зимната, предпразничната, следпразничната и всяка друга депресия, която си помисли да те закачи.

Един от най-ефективните начини за постигане на домашен уют и вътрешно удовлетворение е правенето на сладкиши. Дори досега да не си опитвала, дори да ти се струва, че няма да ти се получи – пробвай. Привлечи децата и половинката си като помощници и се подготви за изненадващи резултати от експеримента. И най-вече за много смях, сладки аромати и чудесно прекарано време с любимите хора.

Научи от днешната стая какви прибори, съдове и кухненски инструменти са ти необходими като начало, за да се впуснеш в кулинарни подвизи.


1. Миксер

Ако си мислиш, че и с вилица можеш да разбиваш тесто и кремове, не се лъжи, няма да стане. Осигури си миксер с приставки за различни видове тесто.

мерителен съд

Мерителен съд

2. Мерителни чаши и лъжици

Можеш да си ги набавиш една по една или да си потърсиш комплект. Ако започваш с най-простички сладкиши и кексове, една мерителна чаша ти е напълно достатъчна.

3. Електронна кухненска везна


Уверяваме те, ще ти е от полза. За успешното приготвяне на сладкиши, точното спазване на рецептата и пророциите е от изключително значение.
Ако при месните и зеленчукови ястия, повечето експерименти са доста вкусни, при кексовете, тортите и сладките, могат да се окажат катастрофални.

тел за разбиване

4. Тел за разбиване


Може да действаш и с вилица, но е доста по-трудоемко. Освен това с нея няма как да постигнеш въздушната текстура на разбитите яйца или да се пребориш с малките бучици брашно.


5. Купи за разбиване

От неръждаема стомана, стъклени или пластмасови, ти си избери, но без тях изобщо няма как да започнеш.

6. Хартия за печене


Тя се слага в тавата преди да изсипеш тестото или да подредиш сладките. Ако се окаже, че нямаш, можеш да използваш друга хитрина. Подмазваш таваса с олио и отгоре поръсваш съвсем леко с брашно. Това би трябвало да предпази тестото от залепване.

форма за печене

Форма за печене


7. Тави за печене


Може да са стъклени, керамични или метални, но без тях просто няма как да си опечеш сладкиша. Вземи си тави в няколко различни размера. Добави към покупката си и една форма за кекс.

форма за мъфини

Форми за мъфини


8. Хартиени форми за печене

Кошнички, мъфини, тарталети – за тях със сигурност ще ти трябват хартиени формички за печене. Ако използваш друг тип чашки/формички, ще ти е трудно да извадиш от тях готовите си произведения.

шприц торбичка

Шприц торбичка

9. Шприц

Чудесен помощник, когато искаш да глазираш и украсиш дребни сладки или торта. Най-добре е да сдобиеш със шприц с няколко накрайника.

шприц за гарниране

Шприц за гарниране

форми за изрязване на тесто

10. Формички за изрязване на тесто

Децата много се забавляват с тях, така че купи повече и най-разнообразни формички.


11. Шпатули


Трябват ти два броя. Силиконова шпатула, с която да обираш от купата и да изсипваш в тавата по-лепкавите теста. Плоска дървена шпатула, с която лесно да вадиш плоските сладки, докато са горещи.

четка за размазване

12. Четка за размазване

С нея няма да ти се налага да размазваш олиото по тавата с пръсти и ще ти е по-лесно да нанасяш равномерно кремове и глазури.

 

точилка

13. Точилка


Тънката, дълга, дървена точилка е подходяща за точене на кори. Когато става въпрос за торти и блатове, най-добре е да имаш къса, дървена, точилка.

 

14. Поставки за охлаждане

Металните поставки за охлаждане са истинско съкровище, когато трябва бързо да вадиш и слагаш тави със сладки във фурната или да извадиш самите сладки от тавата, за да я заредиш с нова доза вкусотии за печене.