С банята човек често може да сгреши. Може да я направи супер модерна, луксозна, минималистична или с винтидж дизайн и тя пак да не е уютна. А това определено е проблем, когато имаш нужда от релаксираща обстановка вечер и щипка добро настроение сутрин.

Затова днес ще ти споделим кои елементи правят банята уютна, независимо от стила, в който е обзаведена. Чети, направи оглед у дома и помисли какво трябва и можеш да промениш.


Материали

плочки в банята

Плочки

Не е задължително да облицоваш с плочки цялата баня. Можеш да комбинираш латекс и плочки, при това с по-нестандартен вид – наподобяващи естествен камък или тухли например. Откажи се от обичайния дизайн – плочки на четирите стени, залепени до едно и също равнище, а нагоре и на тавана – латекс. Облицовай с плочки една стена отгоре до долу, а другите остави само на латекс. Това ще внесе по-различна атмосфера в банята и ще разчупи пространството.

обзавеждане за баня по поръчка

Обзавеждане за баня по поръчка


Дърво

Дървените мебели винаги внасят уют в помещенията. Бамбукова етажерка, дървени врати на шкафовете, дървено столче – дори само едно дървено нещо да има в банята, атмосферата ѝ се променя. Разбира се, трябва да се увериш, че материалът е добре импрегниран и влагоустойчив.

баня, месинг


Метал 

Заложи на месинг и бронз за металните части в банята. Едно, че това е страхотен тренд в интериора за 2019, второ че те внасят леко ретро излъчване в помещението и много уют и топлина.

кърпи за баня от микропамук

Кърпи за баня от микропамук


Текстил

постелка за баня

Постелка за баня

Търси дебели кърпи от естествени материали, които са приятни на допир и и попиват повече влага. Потърси и подходящ килим, особено ако помещението е по-голямо и имаш душ кабина или параван, който отделя душа от останалата част от банята. Можеш да ползваш и постелка за баня разбира се, има чудесни модели, но малък килим от изкуствена материя (за да понесе влагата все пак и да съхне бързо), поставен пред мивката може да направи чудеса с облика на банята.

интериор баня


Текстури

Лесно е да се увлечеш и изведнъж да се окаже, че в банята ти има само твърди, гладки, лъскави повърхности. Това създава чувство за стерилност, бездушност, монотонност.

кош за баня

Кош за баня 

количка за пране на дрехи

Количка за пране на дрехи

Напомняме ти отново да помислиш за дървени елементи. Вземи също ратанови панери за баня, легени и кофи във весели цветове, бамбуков кош за пране, подреди на един рафт гумените играчки за баня на детето. За да постигнеш по-голямо разнообразие от текстури, обърни специално внимание на аксесоарите. Комбинирай различни материали, за да създадеш жива, приятна за обитване баня.

цветовете в банята


Цветове

Жълтото и охрата са топли цветове, но ако предпочиташ графично решение или любимите ти цветове са синьо и лилаво, няма смисъл да правиш банята оранжева.
Имай предвид, че бялото помещение изглежда най-просторно и светло и топлите елементи ще изпъкват най-добре на фона на бели стени.
От друга страна, можеш да ползваш всеки цвят, който пожелаеш – стига да не прекаляваш. В банята е много важно да постигнеш баланс между уюта и чувството за чистота.

пода на банята


Шарки

Ще ти кажем само, че подът на банята е идеален за експерименти в това отношение. Той просто носи на нестандартни шарки. Те прикриват умело малките болкучета и придават характер на помещението.

стъклена картина

Стъклена картина


Аксесоари

Оставяме настрана обичайните аксесоари за баня. За тях вече сме писали доста. Обръщаме ти внимание върху картините и растенията. Саксия или ваза с цветя внася дух и живот във всяко помещение, включително в мокрото. Важно е само да подбереш растения, които не се нуждаят от много светлина.

Картини, снимки, плакати също са нестандартно, но ефективно решение за банята. Още повече, че можеш да ги сменяш често и така да променяш излъчването на помещението толкова често, колкото ти е необходимо.

Както виждаш, някои от промените, с които да постигнеш уютна баня, са съвсем минимални. Действай!